Presentació del CD - Cornucòpia, música per a gralla i orgue - Jordi Mestres i Jonatan Carbó

Aquest dimecres es presenta a la Catedral de Barcelona el nou CD del Jordi Mestres i el Jonatan Carbó "Cornucòpia, música per a gralla i orgue". 

El concert es realitzarà a les 20h

Un treball magnífic d'aquests dos grans intèrprets els quals amb una barreja instrumental gens usual, ens demostren la meravellosa unió que hi pot haver entre dos instruments de bagatges molt diferents, l'orgue (encasellada en la música sacra) i la gralla (pràcticament només utilitzada en la música tradicional).

En les obres del enregistrament s'hi inclou la meva peça "Cornucòpia" escrita el 2014 i que conté 4 moviments. 

L'obra, l'explico breument en el següent text: 

cornucòpia  f.
Representació del corn de l’abundància. 
“Vas en forma de corn ple de fruites i flors, que simbolitza l’abundància.
Segons una llegenda, prové de la banya que Aquelous perdé en una lluita amb Heràcles; segons una altra, prové de la banya d’una cabra que Zeus oferí a Amaltea amb la promesa d’ompir-la de tot allò que ella desitgés. Ha estat emprada sovint com a element decoratiu (cornucòpia).”

Cornucòpia és una fantasia per a gralla i orgue escrita en quatre moviments, aquests tracten de transmetre el concepte d’una abundància d’idees i de formes al llarg de tot el transcurs del discurs musical. 
El material utilitzat és divers i administrat de forma diferent intentant provocar diferents sensacions i efectes.  Aquest material sovint no està desenvolupat perquè les noves idees brollen constantment de la mateixa música donant sentit al títol de l’obra. 
Escriure música per aquests dos instruments ha estat molt entretingut i a l’hora singular, per exemple el fet  de poder veure com dos timbres tan diferents poden connectar amb tanta facilitat, a més si tenim en compte l’origen de cada instrument, un d’arrel ancestral i popular i l’altre vinculat a la història i a l’herència barroca i religiosa. 
Les intencions com a compositor s’han basat en una petita experimentació en un tipus de llenguatge menys habitual a l’utilitzat i el de la recerca d’una dissertasió influenciada per algun tipus de minimalisme. Vull fer referència la dedicatòria a Arvo Pärt en el tercer moviment, aquest basat en l’obra Annum per annum del compositor estonià, una meravella musical. 
Vull donar les gràcies al Jordi Mestres i al Jonatan Carbó per haver confiat en mi en l’escriptura d’aquesta obra i esperar de tot cor que la puguin disfrutar. 

À.C. - Desembre 2014

Àlex Cassanyes i la seva Big Band captiven l'Auditori de Vilafranca

L’Àlex Cassanyes Big Band Project va omplir l'Auditori Municipal de Vilafranca la tarda del diumenge 4 de desembre on el compositor i director capelladí establert a la capital de Penedès va explicar, mostrar i defensar el seu univers musical davant les més de 350 persones que van poder gaudir d’aquesta agosarada proposta que reuní les seves obres amb una fantàstica formació de 18 músics -la majoria penedesencs- sota la direcció del mateix Àlex Cassanyes.

Foto: Pep López

Foto: Pep López

Tal i com va fer al febrer a Capellades, el compositor i director va anar presentant els temes un a un deixant palesa la connexió de la seva obra amb l’art, la literatura i l'actualitat, mostrant les seves fonts d’inspiració que al mateix temps serviren de fil conductor al llarg del concert, citant Hemingway, Georges Seurat o un tema  català com a exemples. Sota aquest discurs contextualitzat, la formació dirigida per Àlex Cassanyes es va erigir en l’instrument que dóna veu als pensaments, sentiments i emocions.

El públic vilafranquí va recollir l’oferiment i va esdevenir còmplice entregat des del primer moment, captivat per una música netament contemporània interpretada per una formació de Big Band que fa temps que va deixar enrere el swing: l’instrument ideal -segons el mateix Cassanyes- per expressar-se.

Un dimanche après-midi à l'Ile de la Grande Jatte va obrir la capsa de música seguida dels tres moviments de The Garden of Eden. Vækst, l'estrena de Drugstore i El Testament d'Amélia van posar punt i final a l'hora i quart que va durar el concert en el que Àlex Cassanyes va deixar clar perquè la seva obra ha guanyat tres premis de composició internacionals i perquè se sent tant còmode amb els músics d'aquesta Big Band, no sols per la gran qualitat sinó pels vincles d’amistat i complicitat.
 

Foto: Pep López

Foto: Pep López

En la introducció de l'estrena de Drugstore, Cassanyes va constatar com les quotidianitats actuals a Vilafranca també poden ser font d'inspiració per expressar pensaments i alternatives al fenètic món de les xarxes socials. En un passeig de les Clotes al Pla del Diable hi ha un univers de desconnexió.

Diumenge a la tarda es van tancar dues setmanes intenses del compositor vilafranquí: per una banda el taller de composició del 23 de novembre sobre composició de Big Band a l'Auditori de l'EMM Dolors Calvet i per altra, l'enregistrament, aquest dissabte a l'Auditori Municipal, del primer disc d'Àlex Cassanyes. Aquest fou el motiu de l'atípica disposició escènica de diumenge, amb els músics en semicercle sense tarimes.

Foto: Pep López

Foto: Pep López


L'altre gran novetat dels darrers dies ha estat que l'obra Vækst i l'Àlex Casanyes han estat escollits per la ISJAC (International Society of Jazz Arrangers & Composers) per formar part d'un workshop en el proper congrés que l'associació celebrarà al Maig a Florida, als EUA. Un nou reconeixement internacional a l'obra de Cassanyes.

En la primera tarda de diumenge, freda i plujosa de desembre, l'Auditori Vilafranquí va obrir les seves portes per acollir de manera càlida i generosa a l’Alex Cassanyes Big Band Project: una valenta i ferma proposta musical que, per qualitat, originalitat i contingut demana ser escoltada arreu del país.
--
Pep López

Foto: Pep López

Foto: Pep López

Estrena de Suprematism, 18th Construction

Aquest proper dissabte dia 28 de Maig s'estrenarà a càrrec de la Cobla La Principal del LLobregat l'obra Suprematism, 18th Construction, una composició per a trombó solista, cobla i marimba. 

El concert es realitzarà al Conservatori del Liceu (C/ Nou de la Rambla 88) de Barcelona a les 11:30h. 

La interpretació al trombó serà a càrrec de l'Eduard Prats.

Suprematism, 18th Construction - K. Malevich

Suprematism, 18th Construction - K. Malevich

Sobre l'obra:

Aquest quadre del pintor rus Kazimir Malevich pertany a l'estil artístic del Suprematisme, elaborat i ideat pel mateix autor. És un tipus d'art abstracte basat en formes geomètriques on el terme del Suprematisme es refereix a un art que busca la supremacia d'un "sentiment artístic pur" sense la representació d'objectes. 

La descoberta del quadre de Malevich va tenir en mi un fort impacte emocional, bàsicament provocat per l'atípica composició del quadre. Com si es tractés d'una potent unió de forces representades per les diferents formes de diferents colors, aquesta figura resultant és col·locada en la part superior del llenç donant una sensació d'ingravidesa extrema i a l'hora d'inestabilitat, però aquesta només hi és en els primers moments que observem el quadre. Després, globalment tot agafa forma i la ingravidesa es converteix en plenitud, en una sensació agradable. 

Aquestes darreres observacions personals al voltant del quadre m'han permès construir l'obra intentant reflectir els mateixos efectes que em provocava la primera vegada que el vaig observar. Aquesta inestabilitat està construïda al voltant de la nota (Si), la qual representa la figura geomètrica negra del quadre i al voltant seu formen una cèl·lula de cinc notes (Si, Sol, Do, Mi b i La b) representant les formes restants però clarament atretes per la silueta fosca.

En primer terme observarem la influència d'una tensió provocada per un malestar, que no som on hem d'estar i que constantment mirem cap al passat i cap al futur. Això ens provoca un cert neguit i no sabem adaptar-nos al que tenim davant. Però més tard, anem entenent que on som és el lloc correcte, és agradable i alegre. Ens adaptem. 

La possibilitat de tornar a escriure per cobla ha sigut molt engrescador sobretot perquè m'ha permès desenvolupar un discurs melòdic que girava al voltant del trombó, un instrument que tinc la sort de poder tocar i que així he pogut escriure un paper de com veig i com sento l'instrument, que és de caràcter molt líric. En l'obra, el trombó articula aquest discurs de pas entre la inestabilitat i l'estabilitat i navega fins a arribar a la calma.

Cal dir que la possibilitat d'incloure la marimba, instrument molt llunyà estèticament de la cobla, és una espècie d'aposta esporàdica per a la formació, ja que li atorgarà un sabor una mica diferent. 

Per acabar només voldria donar les gràcies a l'Eduard Prats per confiar-me aquesta meravellosa tasca d'escriure música. 

Àlex Cassanyes

Àlex Cassanyes i la seva Big Band captiven La Lliga de Capellades

L’Àlex Cassanyes Big Band Project va omplir la sala-teatre de La Lliga de Capellades la tarda del seu debut on el compositor i director capelladí va explicar, mostrar i defensar el seu univers musical davant les prop de 250 persones que van gaudir d’aquesta agosarada proposta que reuní les seves obres amb una fantàstica formació de 18 músics sota la direcció del mateix Àlex Cassanyes.

El compositor i director va anar presentant els temes un a un deixant palesa la connexió de la seva obra amb l’art i la literatura, mostrant les seves fonts d’inspiració que al mateix temps que serviren de fil conductor al llarg del concert, citant Hemingway, Georges Seurat o un tema popular català com a exemples. Sota aquest discurs, la formació dirigida per Àlex Cassanyes es va erigir en l’instrument que dóna veu als pensaments, sentiments i emocions.

L’heterogeni públic present diumenge passat a Capellades, va recollir l’oferiment i va esdevenir còmplice des del primer moment, captivat per una música netament contemporània interpretada per una formació de Big Band que fa temps que va deixar enrere el swing: l’instrument ideal -segons el mateix Cassanyes- per expressar-se.

Un dimanche après-midi à l'Ile de la Grande Jatte va obrir la capsa de música seguida dels tres moviments de The Garden of Eden. Vækst i El Testament d'Amélia van posar punt i final a l'hora i quart que va durar el concert en el que Àlex Cassanyes va deixar clar perquè la seva obra ha guanyat tres premis de composició internacionals i perquè se sent tant còmode amb els músics d'aquesta Big Band, no sols per la gran qualitat sinó pels vincles d’amistat

En la  darrera tarda de diumenge, freda i plujosa de febrer, la Societat La Lliga de Capellades -organitzadora de l’acte- va obrir les seves portes per acollir de manera càlida i generosa el debut de l’Alex Cassanyes Big Band Project: una valenta i ferma proposta musical que, per qualitat, originalitat i contingut demana ser escoltada arreu del país.

PL

L'Àlex Cassanyes Big Band Project es presenta per primer cop a Capellades.

 
PL

PL

 

Data: diumenge 28 de febrer de 2016
Lloc: Teatre de la Lliga de Capellades (C/Pilar, 13)
Hora: 19h

El proper diumenge 28 de febrer, a les 7 de la tarda, al teatre de la Societat La Lliga de Capellades, tindrà lloc el debut de L'ÀLEX CASSANYES BIG BAND PROJECT, una formació de Big Band tradicional de Jazz integrada per 18 músics liderada pel compositor capelladí Àlex Cassanyes, qui expressa les seves inquietuds, reflexions i sentiments de la manera més natural i apassasionant alhora: la música. Les seves composicions i la Big Band esdevenen el canal per on flueixen aquestes emocions, colors i textures de caire netament contemporanies.

En aquest concert podrem escoltar la suite The Garden of Eden, influenciada per la literatura de Hemingway, El Testament d’Amèlia (Arranjament guanyador del concurs de composició del XXXV Festival de Jazz de Granada), Vækst, i també l’estrena d’Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte, basada en el quadre del pintor postimpressionista Georges Seurat. 

L'obra d'Àlex Cassanyes ha estat reconeguda internacionalment amb el 1er Premi del Concurs Europeu per a joves compositors de Big Band de Copenhaguen l'any 2013, el 1er premi del 27è Concurs Internacional de composició per a Big Band i arranjament en el marc del Festival de Jazz de Barga, a la Toscana Italiana l'agost de 2014 i amb el primer premi del concurs de Composició i Arranjaments per a Big Band de la XXXV edició del Festival Internacional de Jazz de Granada, el novembre del mateix 2014. 

En aquest concert, organitzat per la Societat La Lliga de Capellades, l’obra i la formació d'Àlex Cassanyes veuran la llum davant el públic per primer cop, una esperada cita pels amants de la música en el sentit més ample i generós.   

 
PL

PL

 

Estrena de la sardana: Catània 25

El passat 29 de maig la Cobla Catània de Vilafranca del Penedès va celebrar el concert dels seus 25 anys al Fòrum Berger-Balaguer. Acte emmarcat en la celebració de l'aniversari de la cobla. 

 
 

Expressament per a la ocasió es va estrenar la meva sardana Catània 25, escrita fa uns mesos i dedicada a la cobla. 

Va ser un honor poder-hi participar dirigint la sardana i veure els músics i el públic content. 

Donar les gràcies a la cobla per haver confiat en mi com a compositor de la sardana. 

En el següent enllaç podreu trobar la crònica que en va fer Penedès TV sobre l'event. 

http://www.rtvvilafranca.cat/2015/06/la-sardana-catania-25-rep-forts-aplaudiments-en-la-seva-estrena/?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfeed 

I també en el següent enllaç la notícia feta per Vilafranca Capital de la Cultura 2015.

http://www.vilafranca2015.cat/la-cobla-catania-estrena-catania-25-dalex-cassanyes-en-el-concert-del-seu-25e-aniversari/

Estrena de "6 in Blue" - 3a Orquestrada a tres bandes

 
 

El passat dissabte 22 de maig es va celebrar al gimnàs de l'IES Molí de la Vila de Capellades les terceres orquestrades a 3 bandes, amb la participació de l'Escola de Música de Capellades, l'Aula de Música Maria Escolà i Cases de Piera i el Centre d'estudis musicals Cal Maristany dels Hostalets de Pierola

La composició musical de l'obra va tornar a ser càrrec d'Àlex Cassanyes i que com a tercera vegada va composar 6 in blue, un recull de 6 cançons basades en diferents estils de la música moderna. La interpretació musical va ser portada a terme pels alumnes de les tres escoles. 

Cal donar les gràcies a l'Esther Sabaté, el Frederic Prat, la Montserrat Sabater, la Rosa Escolà i la Montse Pons, a tots els profressors, als pares i a tota la gent que va fer possible l'orquestrada. 

En el següent text es pot trobar una petita explicació de l'obra: 


6 in blue

Sis cançons… en blau, in blue.

George Gershwin va fer servir aquest concepte amb la seva famosa obra Rhapsody in blue, una obra simfònica amb aires tradicionals i amb les noves aportacions harmòniques i rítmiques de l’època, les quals provenien de les arrels de la música negre, principalment del Gospel i del Blues. És a dir, podem parlar del concepte in blue quan ens referim a la música que disposi d'aquestes influències.

La “blue note” és una nota característica de la música moderna que originàriament la podem trobar en el blues però que s’ha utilitzat de forma sempre diferent en els diversos estils que podem anomenar de música popular, com ara el rock, el pop, el funk i evidentment el swing. Com a curiositat, la blue note (4a augmentada) era anomenada “Diabolus in Musica” a principis del segle XVIII per la seva “terrible” sonoritat. 

Així doncs, 6 in blue és simplement un recopilatori de sis cançons escrites en diferents formes de la música moderna, construides amb l’intent de representar l’essència de cada estil i amb la aportació personal del compositor.  

“En cas de dubte, toqueu la blue note” Joshua Redman, saxofonista de jazz. 

Fotos: Pepe Campoy i Pep López

Àlex Cassanyes guanya el concurs d’arranjaments del 35è Festival de Jazz Internacional de Granada (II)

 
AlexCassanyes.jpg
 

Àlex Cassanyes guanya el concurs d’arranjaments del 35è Festival de Jazz Internacional de Granada.

Amb l’arranjament de la melodia popular catalana “El Testament d’Amèlia”, el compositor Àlex Cassanyes va rebre el passat dissabte 8 de novembre a Granada, la distinció que l’acredita com guanyador del primer premi del concurs de Composició i Arranjaments per a Big Band organitzat en el marc de la XXXV edició del Festival Internacional de Jazz de Granada.

El teatre municipal Isabel La Catòlica de Granada va esgotar les gairebé 700 butaques per veure i escoltar la Ool-Ya-Koo Big Band, dirigida per Ramón Cardo, que va interpretar, entre altres temes, l’obra guanyadora del català Àlex Cassanyes així com el segon i tercer premi. La formació andalusa, d’un alt nivell tant pel que fa a músics com en direcció, va interpretar per primer cop les obres guardonades en el certamen així com la resta de repertori que la caracteritza. D’aquesta actuació de gairebé 90 minuts n’ha fet un enregistrament i es prevista la una propera edició en CD.

El jurat del concurs, composat per Ramón Cardo, Sergi Vergés, Arturo Cid (en representació de SGAE), Jesús Villalba (en representació del Festival Internacional de Jazz de Granada) i Joaquín Sánchez Gil (en representació de la Asociación Ool-Ya-Koo) va premiar també a Iñaki Askunze i Leandro Perpiñan en la resta de premis.

Basat en la melodia de la coneguda cançó popular catalana, l'arranjament d'El Testament d'Amèlia recull la melodia de la romança tradicional amb el mestissatge de ritmes i harmonies modernes, posant èmfasi en l'orquestració i les textures musicals de Big Band contemporània amb records de música clàssica, flamenc i tradicional mantenint la personalitat i identitat de les composicions de l'autor capelladí.

 
Foto: Andrés Castillo Martín

Foto: Andrés Castillo Martín

 

Aquest primer premi afegeix una nova distinció a la música d’Àlex Cassanyes. La seva visió contemporània de la Big Band no sols queda clarament palesa en aquest arranjament sinó que suma un nou reconeixement, ara a Espanya, després dels èxits aconseguits recentment a la toscana italiana i a Copenhagen. El Testament d'Amèlia passarà a formar part del repertori de l'Àlex Cassanyes Big Band Project, formació que quedarà consolidada l'any vinent i que recollirà les obres de l'autor. 

Aquesta convocatòria organitzada per l’Asociación Cultural Ool-Ya-Koo, sota el patrocini de la Fundación SGAE i la col·laboració del Festival Internacional de Jazz de Granada deixa palesa la seva vocació i aposta per promocionar la música de les orquestres de Jazz. Interessantíssim paper el de l’Associació Ool-Ya-Koo en la difusió del jazz i de les Big Bands juntament amb l’alta sensibilitat compartida la resta d’organitzadors amb una clara intenció de promocionar els arranjaments i composicions per a Big Band al mateix temps que fa una aclucada d’ull i reconeixement a aquells que ho fan possible.

www.alexcassanyes.com  - P.L.

Trobareu més informació als següents enllaços:


Àlex Cassanyes gana el concurso de arreglos del 35 Festival de Jazz Internacional de Granada

Con el arreglo de la melodía popular catalana "El Testament d'Amèlia" el compositor Àlex Cassanyes recibió el pasado sábado día 8 de noviembre en Granada, el galardón que le acredita como ganador del primer premio del concurso de Composición y Arreglos para Big Band organizado en el marco de la XXXV edición del Festival Internacional de Jazz de Granada.

El teatro municipal Isabel La Católica de Granada agotó las casi 700 butacas para ver y escuchar la Ool-Ya-Koo Big Band, dirigida por Ramon Cardo, que interpretó, entre otros temas, la obra ganadora del catalán Àlex Cassanyes así como el segundo y tercer premio. La formación andaluza, de un alto nivel tanto por lo que respeta a los músicos como a su director, interpretó por primera vez las obras ganadoras del certamen así como el resto de repertorio que la caracteriza. De esta actuación de cerca de 90 minutos se ha realizado una grabación y está prevista una próxima edición en CD.

El jurado del concurso, integrado por Ramón Cardo, Sergi Vergés, Arturo Cid (en representación de la SGAE), Jesús Villalba (en representación del Festival de Jazz de Granada) y Joaquin Sánchez Gil (en representación de la Asociación Ool-Ya-Koo) premiaron también Iñaki Askunze y Leandro Perpiñan en el resto de premios.

Basado en la melodía de la conocida canción popular catalana, el arreglo de El Testament d'Amèlia recoge la melodía de la romanza medieval con el mestizaje de ritmos y armonías modernas, poniendo énfasis en la orquestación y las texturas musicales de Big Band contemporánea con recuerdos a música clásica, flamenco y tradicional manteniendo la personalidad e identidad propias de las composiciones del autor de Capellades.

Este primer premio añade una nueva distinción a la música de Àlex Cassanyes. Su visión contemporánea de la Big Band no sólo queda claramente reflejada en este arreglo sino que suma un nuevo reconocimiento, ahora en España, después de los éxitos conseguidos recientemente en la Toscana Italiana y en Copenhagen. El Testament d'Amèlia pasará a formar parte del repertorio de la Àlex Cassanyes Big Band Project, formación que quedará consolidada el año que viene y que recogerá las obras del autor.

Esta convocatoria organizada por la Asociación Cultural Ool-Ya-Koo, bajo el patrocinio de la Fundación SGAE y la colaboración del Festival Internacional de Jazz de Granada define su vocación y apuesta por promocionar la música de las orquestas de Jazz. Interesantísimo papel el de la Asociación Ool-Ya-Koo en la difusión del Jazz y de las Big Bands junto con la alta sensibilidad mostrada por el resto de organizadores con una clara intención de promocionar los arreglos y composiciones para Big Band al mismo tiempo que le hace un guiño y reconocimiento a aquellos que lo hacen posible.

www.alexcassanyes.com 

P.L. 

Más información en los enlaces siguientes:

Àlex Cassanyes guanya el concurs d’arranjaments del 35è Festival de Jazz Internacional de Granada (I)


concursogranada

 

Àlex Cassanyes guanya el concurs d’arranjaments del 35è Festival de Jazz Internacional de Granada.

Amb l’arranjament de la melodia popular catalana “El Testament d’Amèlia”, el compositor Àlex Casanyes ha estat proclamat aquest dilluns 3 de novembre,  guanyador del 1er premi del concurs de Composició i Arranjaments per a Big Band organitzat en el marc de la XXXV edició del Festival Internacional de Jazz de Granada.

Aquest dissabte dia 8 de novembre a les 9 del vespre, al  teatre municipal Isabel La Catòlica de Granada, la Ool-Ya-Koo Big Band, dirigida per Ramón Cardo, interpretarà, entre altres temes, l’obra guanyadora d’Àlex Cassanyes així com el segon i tercer premi. El compositor capelladí té previst desplaçar-se aquest dissabte a la ciutat andalusa per ser present en l’esmentat concert.

El primer premi d’aquest concurs, organitzat per l’Asociación Cultural Ool-Ya-Koo, amb el patrocini de la Fundación SGAE i la col·laboració del Festival Internacional de Jazz de Granada, afegeix un nou guardó  a la música d’Àlex Cassanyes. La seva visió contemporània de la Big Band no sols queda clarament palesa en aquest arranjament sinó que suma un nou reconeixement, ara a Espanya, després dels èxits aconseguits recentment a la toscana italiana i a Copenhagen.

+ info sobre el concert


Alex Cassanyes gana el concurso de arreglos de la 35ª edición del Festival de Jazz Internacional de Granada. 

Con el arreglo de la melodia popular catalana "El Testament d'Amèlia", el compositor Alex Cassanyes se ha proclamado este lunes 3 de noviembre, ganador del 1er premio del concurso de Composición y Arreglos para Big Band organizado para la XXXV edición del Festival Internacional de Jazz de Granada

Este sábado dia 8 de noviembre a las 21h, en el teatro municipal Isabel La Católica de Granada, la Ool-Ya-Koo Big Band, dirigida por Ramón Cardo, interpretará, entre otros temas, la obra ganadora de Alex Cassanyes así también como el segundo y el tercer premio. El compositor de Capellades tiene previsto desplazar-se este sábado a la ciudad andalusa para estar presente en el concierto. 

El primer premio de este concurso, organizado por la Asociación Cultural Ool-Ya-Koo, con el patrocinio de la Fundación SGAE y la colaboración del Festival Internacional de Jazz de Granada, añade un nuevo galardón a la música de Alex Cassanyes. Su visión contemporánea de la Big Band no sólo queda claramente patente en este arreglo sinó que suma un nuevo reconocimiento, ahora en España, después de los éxitos conseguidos recientemente en la Toscana italiana y en Gopenhagen. 

+ info sobre el concierto

El compositor de Big Band Àlex Cassanyes guanya un nou certamen internacional.

Amb el tema Horizontal Balance, el passat divendres 22 d'agost, el compositor Àlex Cassanyes va recollir el 1er premi del 27è Concurs Internacional de composició per a Big Band i arranjament en el marc del Festival de Jazz de Barga, a la Toscana Italiana.

El Teatro dei Differentti de la medieval població italiana va viure una nit intensa en la que la Big Band de Barga, integrada per 18 músics italians de renom sota la direcció de Mario Raja, interpretaren els 6 temes finalistes de la secció, l'últim del quals fou Horizontal Balance, d'Àlex Casanyes que en resultà el guanyador.

 Cartell del Barga Jazz Festival 2014


Horizontal Balance és un tema que l'autor fa néixer a partir d'una situació personal i del quadre Waterloo Bridge del pintor André Derain. La pintura és un dels elements que Cassanyes ha utilitzat més d'un cop, com a punt de partida a l'hora de concebre les seves composicions.

Aquest nou guardó a l'obra emergent d'Àlex Cassanyes, no fa altra cosa que confirmar el reconeixement a un estil de composició de Big Band contemporània en el que els músics no tenen tant marge d'improvisació i l'orquestració és més acurada, amb un so menys clàssic tot i partir d'una formació de jazz estàndard. De fet, ja se'n van veure les línies mestres, l'abril de 2013 quan Cassanyes va guanyar a Copenhagen, el 1er Premi del Concurs Europeu per a joves compositors de Big Band amb el tema After the Dawn.

Aquest mateix juliol, va sorprendre de nou amb la presentació a Vilafranca del Penedès de la suite en tres moviments The Garden of Eden amb l'embrionària Àlex Cassanyes Big Band Project. Una nova i agraïda volta de cargol amb una composició de caire contemporani però interpretat i composat per a una formació de Big Band. És probablement amb aquesta formació i amb els temes composats i dirigits per Cassanyes, on podrem assistir a l'explosió de la música d'un jove compositor d'un gènere no gaire cultivat i que té moltes coses a dir.

Francesco Martinelli (president del jurat) i Àlex Cassanyes


Nascut a Capellades l'any 1982 en el sí d'una família de músics, Àlex Cassanyes està llicenciat en composició a l'Escola Superior de Música de Catalunya amb mestres de la talla d'Arnau Bataller, Manel Camp, Albert Guinovart i Lluís Vergés per citar-ne alguns. Ha passat per l'Aula de Música moderna de Barcelona i El Taller de Músics. En el seu bagatge hi ha diferents composicions i arranjaments per a orquestra, big band, banda simfònica, cor, cobla i altres formacions tot i que actualment, la composició i direcció de música de big band contemporània és el projecte més rellevant.

Cassanyes és actualment professor de l'Escola Municipal de Música de Vilafranca del Penedès i director de la seva Big Band.

P.L.

--------------------------

Podeu contactar o demanar més informació directament a l'Àlex Cassanyes: alex.cassanyes(dot)gmail.com

Trobareu més informació als següents enllaços:


     • Petit vídeo de l'interpretació d'Horizontal Balance al Teatro dei Diferenti.: https://www.youtube.com/watch?v=cYZf3po6TzI

     • Article a "Jazz de Primera Ma" sobre la suite The Garden Of Edenhttp://www.jazzdeprimera.cat/2014/07/the-garden-of-eden-vilafranca-del.html

     • Video After the Dawn, guanyador del 1rst. Annual European Young Bigband Composer Competition de Copenhagen: https://www.youtube.com/watch?v=c2ppa2EnCEs

     • Web Oficial d'Àlex Cassanyes: www.alexcassanyes.info

Sóc finalista al premi de composició del Barga Jazz Festival 2014



Sóc finalista al "XXVII concorso internazionale di composizione e arrangiamento per Orchestra Jazz". Un concurs que es porta a terme dins els actes del festival Barga Jazz Festival, en una població de la Toscana italiana.

El tema que vaig presentar es diu "Horizontal Balance" i està influït per una situació personal i per el quadre d'André Derain, "Waterloo Bridge".

El concert final es realitzarà el Divendres 22 d'agost a les 21.30h al Teatri dei Differenti de la població de Barga, i tindré la sort de ser-hi present.

Per mi aquesta nominació és un pas endavant molt important ja que dóna sentit al meu treball i esforç diari.

Waterloo Bridge - André Derain

Vijazz 2014



El diumenge 06/07/2014 vam tenir la sort de tornar a tocar al Vijazz, el festival que es realitza a Vilafranca del Penedès el primer cap de setmana de juliol.

Aquest cop va ser un concert especial ja que presentàvem la big band en formació completa i l'actuació amb un solista de categoria: el Xavier Figuerola.

El Xavier ens va aportar qualitat a l'event amb els seus magnífics solos i vam poder gaudir com mai d'un concert inoblidable.

Gràcies a tots els que van venir a veure el concert i que no van ser pocs.

I evidentment felicitar a tots els músics de la big band de l'EMM Mª Dolors Calvet que han fet un gran esforç.


Miles Davis i Àlex Cassanyes a l'Agrícol

El proper dijous 29 de maig tindré la sort de poder realitzar una xerrada-audició sobre la figura de Miles Davis, a l'Agrícol de Vilafranca del Penedès.




Informació sobre l'acte:

"El veritable èxit de Miles Davis va ser la seva permanent inquietud artística a l'hora d'enfrontar-se a la música i que sempre, envoltat dels millors, va revolucionar la música de jazz.

És destacable com va captar l'atenció de les seves generacions contemporànies i així aconseguir ser un catalitzador de les innovacions més importants del post-bop, cool jazz, hard-bop, i jazz-fusió.

Mitjançant una escolta activa ens detindrem en les seves interpretacions més rellevants per tal d'entendre la seva grandesa i així poder admirar un dels músics més prolífics del segle XX."





Una foto de la xerrada: