El compositor de Big Band Àlex Cassanyes guanya un nou certamen internacional.

Amb el tema Horizontal Balance, el passat divendres 22 d'agost, el compositor Àlex Cassanyes va recollir el 1er premi del 27è Concurs Internacional de composició per a Big Band i arranjament en el marc del Festival de Jazz de Barga, a la Toscana Italiana.

El Teatro dei Differentti de la medieval població italiana va viure una nit intensa en la que la Big Band de Barga, integrada per 18 músics italians de renom sota la direcció de Mario Raja, interpretaren els 6 temes finalistes de la secció, l'últim del quals fou Horizontal Balance, d'Àlex Casanyes que en resultà el guanyador.

 Cartell del Barga Jazz Festival 2014


Horizontal Balance és un tema que l'autor fa néixer a partir d'una situació personal i del quadre Waterloo Bridge del pintor André Derain. La pintura és un dels elements que Cassanyes ha utilitzat més d'un cop, com a punt de partida a l'hora de concebre les seves composicions.

Aquest nou guardó a l'obra emergent d'Àlex Cassanyes, no fa altra cosa que confirmar el reconeixement a un estil de composició de Big Band contemporània en el que els músics no tenen tant marge d'improvisació i l'orquestració és més acurada, amb un so menys clàssic tot i partir d'una formació de jazz estàndard. De fet, ja se'n van veure les línies mestres, l'abril de 2013 quan Cassanyes va guanyar a Copenhagen, el 1er Premi del Concurs Europeu per a joves compositors de Big Band amb el tema After the Dawn.

Aquest mateix juliol, va sorprendre de nou amb la presentació a Vilafranca del Penedès de la suite en tres moviments The Garden of Eden amb l'embrionària Àlex Cassanyes Big Band Project. Una nova i agraïda volta de cargol amb una composició de caire contemporani però interpretat i composat per a una formació de Big Band. És probablement amb aquesta formació i amb els temes composats i dirigits per Cassanyes, on podrem assistir a l'explosió de la música d'un jove compositor d'un gènere no gaire cultivat i que té moltes coses a dir.

Francesco Martinelli (president del jurat) i Àlex Cassanyes


Nascut a Capellades l'any 1982 en el sí d'una família de músics, Àlex Cassanyes està llicenciat en composició a l'Escola Superior de Música de Catalunya amb mestres de la talla d'Arnau Bataller, Manel Camp, Albert Guinovart i Lluís Vergés per citar-ne alguns. Ha passat per l'Aula de Música moderna de Barcelona i El Taller de Músics. En el seu bagatge hi ha diferents composicions i arranjaments per a orquestra, big band, banda simfònica, cor, cobla i altres formacions tot i que actualment, la composició i direcció de música de big band contemporània és el projecte més rellevant.

Cassanyes és actualment professor de l'Escola Municipal de Música de Vilafranca del Penedès i director de la seva Big Band.

P.L.

--------------------------

Podeu contactar o demanar més informació directament a l'Àlex Cassanyes: alex.cassanyes(dot)gmail.com

Trobareu més informació als següents enllaços:


     • Petit vídeo de l'interpretació d'Horizontal Balance al Teatro dei Diferenti.: https://www.youtube.com/watch?v=cYZf3po6TzI

     • Article a "Jazz de Primera Ma" sobre la suite The Garden Of Edenhttp://www.jazzdeprimera.cat/2014/07/the-garden-of-eden-vilafranca-del.html

     • Video After the Dawn, guanyador del 1rst. Annual European Young Bigband Composer Competition de Copenhagen: https://www.youtube.com/watch?v=c2ppa2EnCEs

     • Web Oficial d'Àlex Cassanyes: www.alexcassanyes.info