Àlex Cassanyes i la seva Big Band captiven l'Auditori de Vilafranca

L’Àlex Cassanyes Big Band Project va omplir l'Auditori Municipal de Vilafranca la tarda del diumenge 4 de desembre on el compositor i director capelladí establert a la capital de Penedès va explicar, mostrar i defensar el seu univers musical davant les més de 350 persones que van poder gaudir d’aquesta agosarada proposta que reuní les seves obres amb una fantàstica formació de 18 músics -la majoria penedesencs- sota la direcció del mateix Àlex Cassanyes.

Foto: Pep López

Foto: Pep López

Tal i com va fer al febrer a Capellades, el compositor i director va anar presentant els temes un a un deixant palesa la connexió de la seva obra amb l’art, la literatura i l'actualitat, mostrant les seves fonts d’inspiració que al mateix temps serviren de fil conductor al llarg del concert, citant Hemingway, Georges Seurat o un tema  català com a exemples. Sota aquest discurs contextualitzat, la formació dirigida per Àlex Cassanyes es va erigir en l’instrument que dóna veu als pensaments, sentiments i emocions.

El públic vilafranquí va recollir l’oferiment i va esdevenir còmplice entregat des del primer moment, captivat per una música netament contemporània interpretada per una formació de Big Band que fa temps que va deixar enrere el swing: l’instrument ideal -segons el mateix Cassanyes- per expressar-se.

Un dimanche après-midi à l'Ile de la Grande Jatte va obrir la capsa de música seguida dels tres moviments de The Garden of Eden. Vækst, l'estrena de Drugstore i El Testament d'Amélia van posar punt i final a l'hora i quart que va durar el concert en el que Àlex Cassanyes va deixar clar perquè la seva obra ha guanyat tres premis de composició internacionals i perquè se sent tant còmode amb els músics d'aquesta Big Band, no sols per la gran qualitat sinó pels vincles d’amistat i complicitat.
 

Foto: Pep López

Foto: Pep López

En la introducció de l'estrena de Drugstore, Cassanyes va constatar com les quotidianitats actuals a Vilafranca també poden ser font d'inspiració per expressar pensaments i alternatives al fenètic món de les xarxes socials. En un passeig de les Clotes al Pla del Diable hi ha un univers de desconnexió.

Diumenge a la tarda es van tancar dues setmanes intenses del compositor vilafranquí: per una banda el taller de composició del 23 de novembre sobre composició de Big Band a l'Auditori de l'EMM Dolors Calvet i per altra, l'enregistrament, aquest dissabte a l'Auditori Municipal, del primer disc d'Àlex Cassanyes. Aquest fou el motiu de l'atípica disposició escènica de diumenge, amb els músics en semicercle sense tarimes.

Foto: Pep López

Foto: Pep López


L'altre gran novetat dels darrers dies ha estat que l'obra Vækst i l'Àlex Casanyes han estat escollits per la ISJAC (International Society of Jazz Arrangers & Composers) per formar part d'un workshop en el proper congrés que l'associació celebrarà al Maig a Florida, als EUA. Un nou reconeixement internacional a l'obra de Cassanyes.

En la primera tarda de diumenge, freda i plujosa de desembre, l'Auditori Vilafranquí va obrir les seves portes per acollir de manera càlida i generosa a l’Alex Cassanyes Big Band Project: una valenta i ferma proposta musical que, per qualitat, originalitat i contingut demana ser escoltada arreu del país.
--
Pep López

Foto: Pep López

Foto: Pep López