BSO: Identitats


El dissabte 14 de maig es va celebrar a la sala del Casal Català dels Hostalets de Pierola, les 1es orquestrades, que consistien en el treball conjunt de les escoles de música de Capellades, Piera i els Hostalets de Pierola on els alumnes adquirien la pròpia experiència de poder tocar en una orquestra.
El projecte, molt engrescador, consistia en la interpretació de sis temes (composats per mi) sota el nom de BSO: Identitats on més de 80 nens van poder tocar les diverses cançons sobre la formació de l'orquestra simfònica, fet que els hi va aportar una experiència molt enriquidora per a la seva educació.

Foto: Josep Campoy

La idea va ser gestada uns mesos abans per l'Esther Sabaté i va pensar en mi perquè compongués la música. Vull agrair-li la immensa confiança que va tenir amb mi i per tot el treball que ha fet. També vull donar les gràcies a la Montse Pons, la Rosa Escolà i el Frederic Prat per tota la magnífica feina feta. I com no, a tots els professors, que sense ells això no s'hagués pogut dur a terme.

L'obra es titula BSO: Identitats, i defineix els llocs més emblemàtics del poble en forma i estil de banda sonora tot posant música a aquests espais que corresponen a cada poble i que són tan coneguts per els membres de l'orquestra.

Podeu escoltar la versió grabada en directe amb la següent aplicació:

BSO: Identitats by alexcassanyes
Edició de l'àudio: Dani Mayor

BSO: Identitats

"Sovint es diu que hi ha cançons que marquen certs moments especials per a les persones, diferents instants que acompanyats amb música adquireixen un to més especial per a cadascú, aquesta “Banda Sonora” de la vida que fem que ens acompanyi en els moments importants.
Heus aquí que totes les coses poden tenir la seva pròpia música, els pobles tenen certs indrets o elements que els defineixen històricament, on moltes efemèrides han envoltat d’alguna manera aquell lloc i han determinat segurament el comportament de la identitat de cada vilatà. L’objectiu de “BSO: Identitats” és posar música a aquests espais, que són la cultura dels seus protagonistes, uns racons que determinen la història de cada poble i en donen el seu tret característic que és la identitat.
La música només ha de ser el mitjà de comunicació amb cada element per tal de refermar que com diuen, la terra d’on som ens defineix com a persones. No obstant, aquest missatge musical serà el punt de vista del compositor que ha intentat impregnar-se de la màgia de cada lloc per tal d’explicar-la bé. Una visió al més pur estil de les músiques de pel·lícula, que sempre acompanyen les imatges per tal de donar-hi profunditat.
El diferent recorregut musical ens portarà des del lloc més estimat pels capelladins com és la Bassa, al lloc més antic del poble, el Capelló. Les Flandes, muntanya màgica pels pierencs i el seu castell també ens acompanyaran en el transcurs de la diversa música i que per als pierolencs podrem viatjar en el temps amb el Pau i l’Hostal d’en Càlix. I tot junt formarà una unió que s’explicarà amb diverses paraules sonores que identificaran ja per sempre els diversos indrets.
De totes maneres, l’autèntic protagonisme del dia no ha de ser la música, sinó totes les persones que fan possible la seva interpretació, els diversos nens i nenes que han posat el seu esforç perquè tot això sigui possible i que l’experiència d’haver format part d’una orquestra els hi pugui aportar el tret més important que té la música: la unió de les persones. Perquè no hi ha cosa més important que un acte que ens permet enllaçar qualsevol persona sigui d’on sigui i que ens permeti comunicar-nos fomentant la unió, i que aquest agermanament entre els pobles de Capellades, Piera i els Hostalets estigui definit per companyerisme i amistat."

Àlex Cassanyes


Foto: Josep Campoy

Foto: Josep Campoy

Si voleu, podeu descarregar-vos el cartell i el programa de concert en els següents enllaços:
Altres informacions sobre les orquestrades: