Sóc finalista al premi de composició del Barga Jazz Festival 2014



Sóc finalista al "XXVII concorso internazionale di composizione e arrangiamento per Orchestra Jazz". Un concurs que es porta a terme dins els actes del festival Barga Jazz Festival, en una població de la Toscana italiana.

El tema que vaig presentar es diu "Horizontal Balance" i està influït per una situació personal i per el quadre d'André Derain, "Waterloo Bridge".

El concert final es realitzarà el Divendres 22 d'agost a les 21.30h al Teatri dei Differenti de la població de Barga, i tindré la sort de ser-hi present.

Per mi aquesta nominació és un pas endavant molt important ja que dóna sentit al meu treball i esforç diari.

Waterloo Bridge - André Derain

Vijazz 2014



El diumenge 06/07/2014 vam tenir la sort de tornar a tocar al Vijazz, el festival que es realitza a Vilafranca del Penedès el primer cap de setmana de juliol.

Aquest cop va ser un concert especial ja que presentàvem la big band en formació completa i l'actuació amb un solista de categoria: el Xavier Figuerola.

El Xavier ens va aportar qualitat a l'event amb els seus magnífics solos i vam poder gaudir com mai d'un concert inoblidable.

Gràcies a tots els que van venir a veure el concert i que no van ser pocs.

I evidentment felicitar a tots els músics de la big band de l'EMM Mª Dolors Calvet que han fet un gran esforç.


Miles Davis i Àlex Cassanyes a l'Agrícol

El proper dijous 29 de maig tindré la sort de poder realitzar una xerrada-audició sobre la figura de Miles Davis, a l'Agrícol de Vilafranca del Penedès.




Informació sobre l'acte:

"El veritable èxit de Miles Davis va ser la seva permanent inquietud artística a l'hora d'enfrontar-se a la música i que sempre, envoltat dels millors, va revolucionar la música de jazz.

És destacable com va captar l'atenció de les seves generacions contemporànies i així aconseguir ser un catalitzador de les innovacions més importants del post-bop, cool jazz, hard-bop, i jazz-fusió.

Mitjançant una escolta activa ens detindrem en les seves interpretacions més rellevants per tal d'entendre la seva grandesa i així poder admirar un dels músics més prolífics del segle XX."





Una foto de la xerrada:


Concert de la Big Band EMM Vilafranca al Forat del Pany



Ahir diumenge 25.05.14 vam fer un concert amb la Big Band de l'Escola Municipal de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca del Penedès.

Va ser un concert molt important per nosaltres ja que a part de fer el concert nosaltres sols, alguna de les partitures va suposar un repte a l'hora de tocar-les. Però crec que ho vam desenvolupar de forma esplèndida.

Només em queda felicitar a tots els membres de la big band pel seu esforç i pel camí que hem encetat. També vull felicitar als meus companys professors i al David i al seu equip directiu per deixar fer totes aquestes magnífiques activitats a l'escola.

Seguirem endavant.


Temes interpretats al concert:

1. Nostalgia in Times Square (C. Mingus)
2. Cute (N. Hefti)
3. So What (M. Davis)
4. Fly me to the moon (B. Howard)
5. Dilluns 10.45pm (À. Cassanyes)
6. Take The A Train (B. Strayhorn)
7. Hay Burner (S. Nestico)
8. Route 66 (B. Troup) 

Enregistrament - Audiciona't

En el següent vídeo podreu escoltar l'enregistrament de la xerrada - concert Audiciona't que vaig portar a terme el passat mes de novembre a l'Escola de Música de Capellades.

Es pot escoltar la xerrada, que s'explica de forma global la música de jazz.

Entremig hi podrem trobar els temes que vam tocar amb el Jaume Surroca (Bs) i el Jordi Gabarró (Dr), com ara:


  • Stella by Starlight
  • C Jam Blues
  • Autumn Leaves
  • How Insensitive
  • So What
  • Feel Like Making Love


Entrevista a Ràdio Igualada

El passat 11 de novembre em van fer una entrevista al programa Creadors de l'Endemà de Ràdio Igualada. Vaig poder parlar de la meva carrera com a compositor i de tot el que fa referència a la feina en sí. Va ser molt distès i agradable.



Podeu escoltar l'entrevista aquí mateix:

(l'entrevista comença al minut 4'40'')



Podeu trobar més informació al blog del programa: http://creadorsendema.wordpress.com/2014/02/15/programa-7-emes-el-4112013-alex-cassanyes/

"AUDICIONA'T" Concert - Conferència sobre el Jazz

El proper dimarts 26 de novembre participaré en el cicle de concerts "Audiciona't" que es realitza a l'Escola de Música de Capellades. Es tracta d'un concert - conferència sobre diferents temes. El del proper dimarts anirà sobre el Jazz i hi explicaré diferents apartats de la seva història i del seu funcionament a l'hora d'interpretar-lo, ja siguin diferències i semblances amb altres tipus de música, les característiques principals, la importància de la improvisació, els colors harmònics, etc. Entre xerrada tocarem diferents "standards" que tindran a veure amb tota aquesta radiografia. 

Tindré la sort de comptar amb la col·laboració del Jaume Surroca al baix i del Jordi Gabarró a la bateria. 

  • Dia: Dimarts 26 de novembre de 2013
  • Lloc: Sala d'actes de l'Escola de Música de Capellades
  • Hora: 21.15h 



Algunes fotos del acte:


Fotos: Pepe Campoy

"After The Dawn" sonarà al Valby Summer Jazz



The BigBand and the Vocals tornarà a interpretar After The Dawn el divendres 12.07.13 al Valby Summer Jazz, un festival internacional de jazz danès i comptarà amb la estel·lar col·laboració del vibrafonista/percussionista, nominat als Grammy, Tupac Mantilla.

Mantilla és actualment un dels percussionistes més versàtils, i que col·labora regularment en molts tipus de projectes tant educatius com professionals. Ha pogut tocar amb moltes estrelles del jazz de l'actualitat.



http://valbysummerjazz.com

http://www.tupacmantilla.com

Premi de composició

El passat dimecres 24 d'abril de 2013 vaig guanyar el Primer premi al "The 1st Annual Young European Bigband Composer Competition" amb l'obra After The Dawn, una composició per a Bigband i quartet vocal.

Vaig tenir la sort d'estar una setmana a Copenhagen i poder assajar l'obra amb els músics, juntament amb els altres finalistes. L'experiència va ser molt emocionant ja que era per a mi un somni poder aconseguir algun dia un premi d'aquestes característiques.

Haig de felicitar a tots els músics de la bigband, al Mads, a la Sille i a tots els altres finalistes: el Hans, el Paul,  el Daniel i el Patrik per ser tots ells uns grandíssims músics i compositors.

Podeu escoltar i veure la meva composició en el següent video:



Algunes fotos del concert:





La Llegenda de Sant Jordi, música d'Àlex Cassanyes - 2a Orquestrada a Tres Bandes



El dissabte 20 d'abril es va celebrar al Teatre  Foment de Piera la 2a Orquestrada a tres bandes, organitzada per les escoles de música: Escola de Música de Capellades, Aula Municipal de Música Maria Escolà i Cases de Piera i el Centre d'Estudis Musicals Cal Maristany dels Hostalets de Pierola. 

Hi van poder participar quasi 100 alumnes de les diferents escoles, interpretant en formació d'orquestra la suite de La Llegenda de St. Jordi, que vaig escriure per la ocasió i que tracta de forma molt descriptiva la explicació dels diferents aconteixements. 

Ho podeu escoltar en el següent enllaç (fins i tot us podeu descarregar els àudios).




Sobre la música i les orquestrades:

"Amb els temps incerts que corren, potser a vegades es fa necessari apel·lar a l’èpica i anar a cercar les històries fantàstiques de les llegendes, plenes de coratge, d’honor i de tendresa. Aquestes històries són els contes ancians que feien il·luminar els ulls dels infants dels nostres avantpassats. 

La llegenda de Sant Jordi és el conte que relata la història d’un cavaller que salva un poble d’una fera maligne que l’atemoreix. I la música que l’acompanya, tracta simplement d’explicar sonorament tot aquest discurs on l’oïdor podrà entendre de forma clara i concisa tot el seu desenvolupament, podent introduir-se dins la imaginació del relat, amb forma molt descriptiva. 

Tindrem la sort de que els nostres protagonistes d’avui tornen a ser els joves i els nens, ells que tenen la possibilitat de formar part d’un projecte orquestral molt engrescador i on podrem veure la immensa força que té un col·lectiu. 

“No podré mirar als ulls als infants del meu lloc si sé que no vaig fer el que calia. És humil el meu cant però hi ha moltes veus que reclamen a crits que les escolten. Vivim, vivim somniant, empeny fins que algun dia siga realitat.” Feliu Ventura"

Àlex Cassanyes 





Fotos: Pepe Campoy

Més informació:

http://www.viladepiera.cat/actualitat/noticies/exit-de-l-orquestrada-a-3-bandes2013




Nou videoclip de la Coordinadora de Grallers de Vilafranca

He tingut la sort de poder participar en la creació del nou videoclip de la Coordinadora de Grallers de Vilafranca que s'ha elaborat per el Dia del Graller d'enguany.

La música original és de l'Esteve Molero i jo he fet l'arranjament per a la formació que apareix al video.

Espero que us agradi. El treball que s'ha fet és extraordinari.

Felicitats a la Coordinadora.


Vila - 20è Dia del Graller from Grallers de Vilafranca on Vimeo.

Aquest passat dissabte 26 de gener de 2013 vam interpretar el tema Dilluns 10.45pm amb la Big Band de l'EMM Maria dolors Calvet de Vilafranca del Penedès.

Aquest tema està dedicat a uns amics de Capellades.

Aquí podeu escoltar l'enregistrament en directe.




Vestida d'aigua

Foto: Francesc Botet - http://www.avibotet.cat


El dilluns passat (23/05/11) vaig tornar a tenir la oportunitat d'estrenar una obra en el projecte de final de carrera del Ferran Miàs, a l'Escola Superior de Música de Catalunya.

L'obra, un concert per tenora solista i cobla amb bateria, amb el nom de Vestida d'aigua.

Està inspirat en Capellades, poble que posseeix una bassa natural on l'aigua brolla degut al seu aqüifer subterrani. Les diferents parts de l'obra ens expliquen la vida del naixement de l'aigua fins a les diferents maneres que reposa sobre el llac.

La meva intenció musical ha estat construir una obra per a cobla però amb els estils propis de la música del jazz, la bossa nova o la samba.

Vestida d'aigua
 Vestida d'aigua by alexcassanyes
Edició de l'àudio: Dani Mayor

El concert va estar enmarcat en el projecte final de Tenora de l'ESMUC del Ferran Miàs actual primer tenora de la Cobla La Principal de la Bisbal. Els diferents músics de la cobla formen part del panorama coblístic actual. El director va ser Marcel Sabaté.

Foto: Francesc Botet - http://www.avibotet.cat


Personalment ha estat una experiència molt enriquidora ja que la oportunitat que he tingut d'escriure una obra d'aquestes característiques i que músics d'alta qualitat m'ho puguin tocar ha fet que tot hagi estat molt positiu. 

Foto: Francesc Botet - http://www.avibotet.cat


Músics de la cobla:

Direcció - Marcel Sabaté

Tenora Solista - Ferran Miàs

Flabiol - Ferran Carballido

Tibles - Marc Timón i Oriol Oller

Tenores - Xavier Cornellana i Jordi Guixé

Trompetes - Marc Solanelles i Gabriel Prieto

Trombó - Francesc Sala

Fiscorns - Eduard Prats i Joan Ballart

Contrabaix - Joan Druguet

Bateria - Aleix Bou

Foto: Francesc Botet - http://www.avibotet.cat

Foto: Francesc Botet - http://www.avibotet.cat

Programa de mà

M'agradaria donar les gràcies especialment al Ferran Miàs, al Manel Camp i al Marcel Sabaté. 

Àlex Cassanyes





BSO: Identitats


El dissabte 14 de maig es va celebrar a la sala del Casal Català dels Hostalets de Pierola, les 1es orquestrades, que consistien en el treball conjunt de les escoles de música de Capellades, Piera i els Hostalets de Pierola on els alumnes adquirien la pròpia experiència de poder tocar en una orquestra.
El projecte, molt engrescador, consistia en la interpretació de sis temes (composats per mi) sota el nom de BSO: Identitats on més de 80 nens van poder tocar les diverses cançons sobre la formació de l'orquestra simfònica, fet que els hi va aportar una experiència molt enriquidora per a la seva educació.

Foto: Josep Campoy

La idea va ser gestada uns mesos abans per l'Esther Sabaté i va pensar en mi perquè compongués la música. Vull agrair-li la immensa confiança que va tenir amb mi i per tot el treball que ha fet. També vull donar les gràcies a la Montse Pons, la Rosa Escolà i el Frederic Prat per tota la magnífica feina feta. I com no, a tots els professors, que sense ells això no s'hagués pogut dur a terme.

L'obra es titula BSO: Identitats, i defineix els llocs més emblemàtics del poble en forma i estil de banda sonora tot posant música a aquests espais que corresponen a cada poble i que són tan coneguts per els membres de l'orquestra.

Podeu escoltar la versió grabada en directe amb la següent aplicació:

BSO: Identitats by alexcassanyes
Edició de l'àudio: Dani Mayor

BSO: Identitats

"Sovint es diu que hi ha cançons que marquen certs moments especials per a les persones, diferents instants que acompanyats amb música adquireixen un to més especial per a cadascú, aquesta “Banda Sonora” de la vida que fem que ens acompanyi en els moments importants.
Heus aquí que totes les coses poden tenir la seva pròpia música, els pobles tenen certs indrets o elements que els defineixen històricament, on moltes efemèrides han envoltat d’alguna manera aquell lloc i han determinat segurament el comportament de la identitat de cada vilatà. L’objectiu de “BSO: Identitats” és posar música a aquests espais, que són la cultura dels seus protagonistes, uns racons que determinen la història de cada poble i en donen el seu tret característic que és la identitat.
La música només ha de ser el mitjà de comunicació amb cada element per tal de refermar que com diuen, la terra d’on som ens defineix com a persones. No obstant, aquest missatge musical serà el punt de vista del compositor que ha intentat impregnar-se de la màgia de cada lloc per tal d’explicar-la bé. Una visió al més pur estil de les músiques de pel·lícula, que sempre acompanyen les imatges per tal de donar-hi profunditat.
El diferent recorregut musical ens portarà des del lloc més estimat pels capelladins com és la Bassa, al lloc més antic del poble, el Capelló. Les Flandes, muntanya màgica pels pierencs i el seu castell també ens acompanyaran en el transcurs de la diversa música i que per als pierolencs podrem viatjar en el temps amb el Pau i l’Hostal d’en Càlix. I tot junt formarà una unió que s’explicarà amb diverses paraules sonores que identificaran ja per sempre els diversos indrets.
De totes maneres, l’autèntic protagonisme del dia no ha de ser la música, sinó totes les persones que fan possible la seva interpretació, els diversos nens i nenes que han posat el seu esforç perquè tot això sigui possible i que l’experiència d’haver format part d’una orquestra els hi pugui aportar el tret més important que té la música: la unió de les persones. Perquè no hi ha cosa més important que un acte que ens permet enllaçar qualsevol persona sigui d’on sigui i que ens permeti comunicar-nos fomentant la unió, i que aquest agermanament entre els pobles de Capellades, Piera i els Hostalets estigui definit per companyerisme i amistat."

Àlex Cassanyes


Foto: Josep Campoy

Foto: Josep Campoy

Si voleu, podeu descarregar-vos el cartell i el programa de concert en els següents enllaços:
Altres informacions sobre les orquestrades:





La cançó que em va canviar la vida

Als 16 anys no sabia que m'agradava la música. Així ho dic. Des dels 7 que n'estudiava però mai m'havia parat a pensar i a acceptar que algunes cançons em feien emocionar-me.

El meu primer contacte per reconèixer això va ser amb el Jazz, que va ser el detonant perquè de cop i volta, s'em obrís un món extraordinari on vaig poder començar a abraçar els diferents elements d'aquest magnífic art. I a partir d'aqui vaig estimar totes les músiques.

Els causants d'aquest impacte van ser:

Hank Jones (pn), George Duvivier (Bs) i Alan Dawson (Dr)

I el tema: Hank Jones – A Foggy Day

Recordo la quantitat de vegades que me la posava, cada dia unes 3 o 4 vegades. Impressionant la sensació. I encara dura...

Estrena del Motet "Intende"

Aquest diumenge passat (20/02/11) es va estrenar el Motet "Intende" que vaig escriure pel Cor de Cambra "Francesc Valls", dins l'ofertori de la missa de diumenge a la Catedral de Barcelona.

Pots escoltar-lo clickant a la pestanya "AUDIO".